FOTOGALERIJ
>> Rondreis in de Rhônestreek - augustus 2005
Eind augustus gingen we op prospectie bij een aantal wijnboeren in de zuidelijke Rhônestreek. Ontdekkingen en hernieuwde kennismakingen met de laatste jaargangen stonden op het menu in Châteauneuf du Pape, Côteaux du Tricastin, Côtes du Ventoux en Côtes du Rhône. We proefden de druiven enkele dagen voor de oogst en alles deed toen al een geweldig jaar voorzien, beter nog als 2004. De fenolische rijpheid was optimaal, er waren voldoende zuren, en dat alles na bijna 2 jaar zonder regen. Vermits deze streek niet geteisterd werd door slecht weer begin september kan 2005 weer een superjaar worden. 

Domaine du Banneret maakt topwijnen in Châteauneuf du Pape, geschikt voor lange bewaring. Toch vonden we de wijnen van Pierre Usseglio qua prijs/kwaliteti de beste keuze voor ons assortiment

Wie de moeite doet om naar de ruïne te klimmen van het oude Château van de Paus waaraan Châteauneuf du Pape zijn naam dankt, wacht een adembenemend uitzicht op de wijngaarden rond het dorp en de Rhône

Zicht met nog een stukje vensterbank vanuit het oude kasteel

De kennismaking met het domein Pierre Usseglio verliep in opperbeste sfeer met de zoon van Pierre, die nu het domein runt.

In vino veritas

Het domein Charvin vinden enkele kilometers boven Châteauneuf du Pape is geen sinecure. Gelukkig zijn er wegwijzers.

De topwijn van dit domein is de Chateauneuf, heel zeldzaam en alleen op bestelling te krijgen. Gelukkig wordt er ook een mooie Côtes du Rhône gemaakt.

Het echte kapitaal van domaine Charvin: de typische rode rolkeien die de warmte van de zon vasthouden en 's nachts uitstralen, zodat de druiven ook 's avonds verder rijpen.

Domaine de Vieux Télégraphe in Châteauneuf du Pape is écht een topwijn, die in de minder goede jaren (zoals 2002) zelfs niet wordt gemaakt.

De kelder is wat archaïsch, maar zeer efficiënt

Domaine du Vieu Telegraphe besteedt veel aandacht aan het onthaal van de bezoekers

Côteaux du Triscastin is minder bekend, maar telt enkele zeer mooie domeinen. Wij vallen voor domeine de Montine voor de ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding van de witte en rode wijnen

Het gamma van Montine, waarin de Viognier zeker bijblijft.

 

 

© Wijnhuis Vinas 2005